22 juni: Maritieme Haringparty in de Lasloods in Vlissingen

Op 22 juni organiseren Promotion Council North Sea Port en Lionsclub Vlissingen de Maritieme Haringparty.

De Haringparty is al decennialang een netwerkevenement waar jaarlijks naar uitgekeken wordt. Oorspronkelijk was het een initiatief van vooral maritieme bedrijven uit het havengebied van Vlissingen. De organisatie was in handen van de Lionsclub Vlissingen, die daarmee inkomsten verwierf voor goede doelen.

Door de jaren heen is het oorspronkelijk maritieme karakter van de haringparty wat naar de achtergrond verdwenen. Participanten van de council die het evenement sinds jaar en dag ondersteunen willen het maritieme karakter weer graag terugzien. Vanaf dit jaar is de organisatie van het evenement in handen van Lionsclub Vlissingen én Promotion Council North Sea Port. Door de handen ineen te slaan, willen we het maritieme karakter van de haringparty weer versterken en het evenenement laten uitgroeien tot dé Maritieme Haringparty van Zuidwest Nederland en Vlaanderen voor onze participanten en hun relaties. We verwachten dit jaar dan ook meer dan 500 mensen uit de maritieme sector te mogen ontvangen!

Tijdens het evenement wordt zoals gebruikelijk weer een vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor een goed doel. De Hollandse Nieuwe én andere lekkernijen zoals charcuterie, kazen, kibbelingen en ook heerlijke minibroodjes gevuld met onder meer vers gerookte zalm en pulled jackfruit worden 22 juni vanaf 17.00 uur geserveerd in het industrieel monument De Lasloods in Vlissingen. Uiteraard kunt u hierbij ook genieten van een uitgebreide selectie dranken, onder meer uit de cocktailbar.

Meer informatie voor het aanmelden volgt binnenkort. U kunt ook contact opnemen met Charles van den Oosterkamp via mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of telefoonnummer +31 (0) 6 10979655. 

 

Hollandse Nieuwe 286901564 2163855500446122 2709683962187357369 n

Traditioneel wordt ieder jaar in juni op diverse plaatsen in Nederland de start van de verkoop van de nieuwe haringvangst gevierd. De haring wordt vanaf half mei tot juli gevangen en volgens een uniek Hollands procedé (kaken, pekelen en gecontroleerd rijpen) verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Na dit procedé gaat de haring de diepvries in, waardoor wij in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe.

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procedé als de Hollandse Nieuwe, het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer worden gebruikt en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’. In België is de Hollandse Nieuwe bekend als ‘maatjes’.

 Hieronder een foto impressie van eerdere edities.

Haringparty

 

 

Mask